Beschermd wonen

BEGELEID WONEN VOOR JONG VOLWASSENEN

‘Zo zelfstandig mogelijk, maar nooit alleen’

Op ons terrein hebben we vijf appartementen gebouwd waar jongvolwassenen zelfstandig, maar mét begeleiding, kunnen wonen. Toen we ooit begonnen, hadden we namelijk direct al de gedachte: ‘Maar hoe doen we dat als ‘onze’ kinderen 18 jaar worden? Dan hebben we doorstroming nodig’.

Beschermd wonen is voor die 18-plussers die een zo zelfstandig mogelijk leven willen hebben of willen leren meer zelfstandig te leven. Bij ons wonen ze in een apart gebouw, maar wel op het erf. Ze schuiven bij ons aan voor het eten of lopen even binnen voor een kop koffie of een goed gesprek. Wij helpen ze op vaste momenten met de praktische zaken, zoals financiën, schoonmaken en structuur.
Sommige van onze ‘huurders’ zullen jarenlang bij ons blijven. Bij anderen is het een overgangstraject naar een écht eigen flatje, eventueel in het kader van verlengde jeugdwet.

Bij ons vinden ze rust, ruimte en privacy.

Een prikkelarme omgeving te midden van het groen, waar ze makkelijk even naar buiten lopen en waar hulp of een gesprekje wordt gewaardeerd. Bewoners die vanuit de jeugdopvang doorstromen, hebben steun aan de vertrouwde omgeving en de bekende gezichten van ons team.

Nieuwe bewoners voelen zich snel thuis.

Het grote erf van drie hectare, met eigen bos en diverse natuurlijke dierenverblijven, zorgt ervoor dat hier altijd wat te beleven is om de deur. Er is altijd wel iemand aan het werk, er wordt gebouwd, gevoerd, verzorgd of geschoffeld.

Niemand heeft verplichte taken.

Maar wie zin heeft om zijn handen uit de mouwen te steken, weet dat die actie wordt gewaardeerd. En het mooie is, en dat geldt voor ons allemaal: de natuur geeft ons allemaal rust, ontspanning en daardoor energie, zelfs zonder dat je het bewust bent.

’s Ochtends iedereen de deur uit

We activeren bewoners om zoveel mogelijk deel te nemen aan het leven. Daar hoort ook bij dat iedereen een zinvolle dagbesteding heeft, dus werkt of een opleiding volgt. Die invulling is altijd op maat, maar als er nog niks geregeld is, kunnen we zelf soms ook tijdelijk of langdurig dagbesteding aanbieden.

En de financiering?

De Athenahoeve is sinds 2017 ISO-gecertificeerd en draagt het Keurmerk ISO9001 via het Keurmerkinstituut. Financiering kan plaatsvinden vanuit PGB.

Voorwaarden

Nieuwe bewoners moeten hier passen. Dat betekent net als bij de jeugdopvang dat we geen mensen toelaten die problemen hebben die druggerelateerd zijn of te maken hebben met extreme agressie of seksueel overschrijdend gedrag. Uiteraard houden wij ons ook aan de regels. Zo hebben wij voor al onze bewoners een eigen klachtenregeling en een eigen vertrouwenspersoon.

Wel therapie

Naast veiligheid, bieden we ook de kans om verder aan jezelf te werken. Als bewoner van onze appartementen kun je instromen in een behandelprogramma met psycholoog, paardenhulpverlening en/of (energetische) therapie.

Overleggen?

Ben je op zoek naar een eigen plek met begeleiding? Of ben je voogd, zit je in een wijkteam of ben je een andere zorgprofessional? Informeer gerust of we plek hebben. Door ons kleinschalige karakter zitten we snel vol, maar omdat we ook tijdelijke opvang bieden, kan er plotseling weer een appartement vrijkomen. Van elk telefoontje maken we een notitie zodat we je kunnen informeren als we toch ruimte hebben.

Mail: janette@athenahoeve.nl. Telefoon: 0512-356597 of 06-50646838

Zitten we vol?

Maar spreekt onze plek, onze visie en ons team wel aan? We helpen ook ‘buitenstaanders’ om meer vanuit hun ziel te leven, onder meer met onze energetische therapie, de paardenhulpverlening, workshops en cursussen. Ook andere zorgprofessionals zijn bij ons van harte welkom om aan zichzelf te werken, kijk daarvoor even op therapeutisch centrum.