Lees over wat ons inspireert en bezighoudt
Athenahoeve is een unieke jeugdzorgplek vanwege de integrale benadering – er is aandacht en zorg voor het fysieke, mentale, emotionele en energetische. Holistisch Energetisch Therapeute Suzanne deelt over haar werk en de meerwaarde die een integrale benadering biedt.
Suzanne was 15 jaar binnen de reguliere GGZ werkzaam als sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Zij werkte zowel klinisch als ambulant. Suzanne begon er tegenaan te lopen dat er tijdens de behandeling steeds werd uitgegaan van het ziektebeeld, de depressie of andere complexe problematiek, in plaats van de mens als geheel. Dit is voor haar onder andere de motivatie geweest om de opleiding tot holistisch energetische therapie te volgen, zodat ze dit kon integreren in haar werk. In haar connectie met de jeugdigen kijkt ze voorbij de problemen en mag alles er zijn; blokkades, emoties, boosheid. Nu werkt ze alweer 8 jaar op Athenahoeve als therapeute en heeft ze mede de basis gelegd voor de unieke integrale benadering van jeugdzorg. Ze ziet wekelijks meerdere jeugdigen, ook via de gezinshuizen en via de gemeente. Haar werk draait om het herstellen van de balans in zowel het energetische als het lichamelijke systeem van de jeugdigen/cliënten, zodat zij weer in hun kracht komen te staan.
Energetische therapie gaat uit van de verbinding tussen lichaam, geest en de energievelden die ons omgeven. Suzanne maakt gebruik van verschillende technieken om in contact te komen met de energie van de cliënt en om blokkades in beweging te krijgen. Door middel van haar handen maakt zij contact met energiepunten in het lichaam die in verbinding staan met bepaalde organen en de hersenen. De jeugdige ligt meestal op de behandeltafel, maar kan ook zitten. De therapie kan helpen bij het verlichten van lichamelijke klachten, maar is vooral ook gericht op het verwerken van emotionele pijn en trauma’s. Suzanne benadrukt dat niet alles altijd met medicatie of traditionele therapieën hoeft te worden opgelost. Soms is het belangrijk om samen met de jeugdige door pijn heen te gaan en zo ruimte te maken voor groei. Energie stroomt altijd, ook wanneer de jeugdige energetische blokkades heeft. Het herstellen van die stroom kan diepe heling teweegbrengen.
De doelgroep van Suzanne bestaat voornamelijk uit jeugdigen tussen de 12 en 18 jaar, vaak met complexe problematiek zoals hechtingsproblemen, jeugdtrauma’s en ingrijpende gezinsomstandigheden. De therapie wordt vaak toegepast bij jeugdigen die vastlopen in de reguliere zorg, bijvoorbeeld door sociaal isolement, crisisopvang of een gebrek aan perspectief. Ze geeft aan dat ze zelden een jeugdige tegenkomt die deze vorm van therapie niet wil ontvangen; ze ervaren het vaak als een opluchting. Ze kunnen kwetsbare zaken delen en Suzanne coacht hen om zelf de antwoorden op hun vragen te vinden. Gemiddeld ontvangt een jeugdige wekelijks een sessie of bijvoorbeeld twee keer per maand. De behandelfrequentie kan veranderen op geleide van (gedrag)beeld.
Suzanne werkt ook nauw samen met het systeem rondom de jeugdige, zoals gezinsleden en hulpverleners, en biedt waar nodig ook systeemtherapie en ouderbegeleiding aan.
Een krachtig voorbeeld van de impact van de therapie is het verhaal van een jeugdige die in een crisissituatie verkeerde. Deze jeugdige had al verschillende zorgtrajecten doorlopen, maar liep daarin vast. Na de opname in een gezinshuis, waar de energetische therapie wekelijks werd aangeboden, kwam er ruimte voor rust en heling. De liefdevolle opvang en de energiegerichte benadering hielpen deze jeugdige om oude pijn en trauma’s te verwerken. Door de ondersteuning leerde de jeugdige zichzelf opnieuw kennen, kreeg weer grip op het leven en vond een weg terug naar school en sociale contacten.
Dankzij de werkwijze van Athenahoeve, waarin de jeugdige zelf inspraak had in het proces en het systeem betrokken en van betekenis bleef, kon deze jeugdige de weg weer vinden naar een toekomst vol mogelijkheden. Dit is onze kracht: de jeugdigen staan altijd centraal, en er wordt altijd gekeken naar wat de beste aanpak voor hen is.
Athenahoeve is een betrouwbare en betrokken partner voor gemeenten. Gemeenten kunnen ons benaderen voor zowel kortere als langere zorgtrajecten, afhankelijk van de behoeften van de jeugdige. We bieden zorgtrajecten die bij uitstek geschikt zijn voor jeugdigen die niet (langer) in de reguliere zorg geholpen zijn. Bovendien werken we samen met een gedragswetenschapper, een GZ-psycholoog en andere zorgprofessionals om te zorgen voor een integrale en zorgvuldige begeleiding. De warme, liefdevolle benadering en visie maken Athenahoeve een waardevolle partner voor gemeenten die op zoek zijn naar vernieuwende, effectieve zorgtrajecten voor jeugdigen.
Athenahoeve is een plek van kansen, waar elke jeugdige, ongeacht de uitdaging, een kans krijgt om opnieuw te beginnen en te groeien. Voor vragen of meer informatie over de mogelijkheden en werkwijze kunt u altijd contact met ons opnemen. Samen kunnen we werken aan een betere toekomst voor de jeugdigen die onder onze zorg vallen.