Broeksterwâld – Gezinshuis ’t Krúspunt

LOKATIE 5
Wij zijn Joël en Mirthe van Gezinshuis ’t Krúspunt

 ‘DUIDELIJKE KADERS WAARBINNEN DE JEUGDIGEN ZICH MOGEN BEWEGEN

Samen met onze kinderen (dochter 11) en zoon (6) en Gezinshuiskinderen wonen wij in een rustig, groen en gezellig dorp Broeksterwâld (dichtbij Dokkum). Huisdieren vinden wij een belangrijk element wat zorgt voor een huiselijke sfeer. Het levert natuurlijk ook meteen taakjes op.

Beide hebben wij een militair verleden van 18 en 14 jaar. Met tal verschillende functies zowel logistiek als zorg gerelateerde functies. De zorg heeft ons beide altijd enorm getrokken en eenmaal met eigen kinderen is defensie lastig te combineren. We hadden andere toekomst plannen, graag met jongeren, want uiteindelijk heeft de jeugd de toekomst. En daar willen wij graag ons steentje aan bijdragen. Doordat ik op Athenahoeve kennis en ervaring mocht opdoen met jeugdigen met Psychosociale problemen/Hechtingsproblematiek en zelf de hulpverlening voor volwassenen heb ervaren wist ik meteen. Dit is het! Wij hebben nog zoveel liefde te geven zijn duidelijk, consequent maar staan vooral stevig in de schoenen. Dit heeft ons doen besluiten een gezinshuis te starten.

Met mooi weer houden wij ervan om lekker in de tuin te BBQ, te zwemmen en ook gaan wij graag een dagje uit naar een pretpark, kinderboerderij, strand, bos o.i.d. Wij als gezinshuisouders van een kleinschalig gezinshuis bieden jongeren die niet meer thuis kunnen wonen een liefdevol, veilig en warm thuis.

Een thuis waar 24×7 een duidelijke dagelijkse structuur en gezonde leefstijl aanwezig is. Wij zorgen als gezinshuisouders ervoor dat er duidelijke kaders zijn waar de jeugdige zich in mag bewegen en verder mag ontwikkelen. wij herkennen de eigenaardigheden als mogelijkheden en niet als beperking. Daarin scholen wij ons verder met intervisie, coaching en trainingen.

Wat bieden wij

In ons gezinshuis bieden wij een kleinschalige woonvorm aan kinderen/jongeren tot en met 18 jaar met indien nodig uitloop tot 23 jaar. Wij bieden zeven dagen per week 24 uur per dag op professionele wijze opvoeding, ondersteuning/begeleiding en zorg. De kwaliteit van kleinschalig wonen zorgt ervoor dat wij als gezinshuisouders maatwerk zorg kunnen bieden en de persoonlijke aandacht voor ieder kind kunnen waarborgen. Wij helpen deze kinderen onvoorwaardelijk en maken ons niet afhankelijk van wat anderen willen en doen. In het hier en nu geven wij richting aan de talenten van deze kinderen en spreken hun vermogens aan.

Wij bieden een perspectief zoekende plek aan met de mogelijkheid tot langdurige plaatsing. Ook kinderen/jongeren die even een time-out nodig zijn, zoals weekendopvang of kinderen die vanuit een crisis een kortdurend plekje zoeken zijn welkom (mits er ruimte is). Wij hebben veel feeling en ervaring met kinderen en zelfs volwassenen met complexe trauma’s, zoals hechtingsproblematiek en PTSS. Maar ook kinderen met aan autisme verwante stoornissen en/of een licht verstandelijke beperking passen goed in ons gezin.

Als gezinshuisouder werken wij nauw samen met op de eerste plaats ouders, wij geven zoveel als mogelijk de ruimte om in contact met hen te zijn. Athenahoeve is de hoofdaannemer via hen komen de aanvragen binnen en kijken nauwkeurig bij welk gezinshuis hij/zij het beste past en of er plek is. daarna volgt een protocol: Kennismaking, intakte gesprek incl gedragswetenschapper van de Athenahoeve, plaatsingsdatum indien het een passende match is. Ook wordt er gekeken of er reguliere Therapie wordt gevolgd etc. Ook zijn er externe betrokkenen, hulpverleners en professionals die ons bij staan. Voorbeelden: Gemeente, Gedragswetenschapper, Therapeuten, GGZ, Reclassering, Bewind voering etc. kortom, het kind en zijn/haar welzijn staat bij ons centraal.

Voor plaatsing van een kind/jongere in ons gezinshuis is altijd toestemming nodig van de gemeente, omdat zij de plaatsing financiert. De gemeente verleent die toestemming doormiddel van een beschikking.