Jeugdopvang

JEUGDOPVANG VOOR KINDEREN DIE THUIS VASTLOPEN

‘Kleinschalig en huiselijk: we zijn met elkaar één’

De Athenahoeve biedt opvang aan maximaal tien kinderen die niet langer bij hun eigen ouders kunnen wonen, om welke reden dan ook.

Vaak zijn dat kinderen die al het nodige voor hun kiezen hebben gekregen. Ze hebben rust en ruimte nodig, een plek waar ze hun eigen basis weer kunnen vinden voordat ze verder kunnen groeien. Voor een paar weken, of een paar jaar.

Die plek bieden wij.

Met ons team van acht vaste personen, in de vooral huiselijke omgeving van onze boerderij, bieden wij het leven van een zo normaal mogelijk gezin. We eten met zijn allen, iedereen gaat naar school, we ruimen samen op en proberen van het leven zo vaak mogelijk een feestje te maken.

Een grote plus is onze locatie.

Aan de rand van het dorp Oudega zitten we in een prikkelarme omgeving, maar niet weggestopt. Stap je een keer boos of verdrietig de deur uit, dan sta je niet op straat maar kun je even heerlijk verdwijnen op ons eigen erf, waar je vanzelf gezelschap krijgt van één van onze dieren en waar de bomen je boze gevoel wegruizen met hun bladeren.

Wil je sporten? Dat mág.

Wij vinden dat we je de vrijheid moeten geven die je aankunt. We hebben geen gesloten setting. We hebben geen portier, geen receptie en geen hekwerk, behalve om de dieren op hun plek te houden.

Dat maakt ons minder geschikt voor:

Kinderen met extreme agressie, drugsgebruik of seksueel overschrijdend gedrag zijn bij ons niet op het goede adres. Die nemen we dan ook niet op.

Wie past hier wel?

Kinderen die stil, teruggetrokken, heel druk of licht autistisch zijn, komen hier meestal weer tot bloei. We zijn ook gespecialiseerd in kinderen met hechtingsproblematiek. Maar bij elke aanvraag geldt: past een nieuw kind bij de huidige groep?

Geen wachtlijst; wel contactlijst.

Elke aanvraag wordt afgewogen. We maken altijd een aantekening van iemand die een geschikte plek zoekt. Zitten we al vol, dan kan er soms toch onverwachts weer ruimte vrijkomen en is het fijn als we zelf kunnen terugbellen dat we tóch plek hebben.

Via ons, maar toch extern

De Athenahoeve is zelf kleinschalig, maar is wel de motor achter nog vier kleinschalige gezinshuizen, gelegen in omgeving Friesland. Komt er een aanvraag binnen, dan kijken we ook altijd of daar misschien een passende plek is.

Waarom bij ons?

Het kleinschalige, huiselijke, is een belangrijk kenmerk van de Athenahoeve. Kinderen die hier wonen noemen ook de dieren, de groene omgeving en de rust en ruimte hier. We eten zo puur mogelijk, vaak uit onze eigen moestuin. En we hebben zo’n vast team van begeleiders dat je steeds dezelfde gezichten ziet, waarbij Janette en Romana hier ook zelf wonen. Bovendien: we zijn erg vóór contact met de echte ouders, dus daar zetten we ons ook persoonlijk voor in.

Onze visie:

De sfeer vinden wij erg belangrijk. Wij geloven in onvoorwaardelijke liefde. Dat wij er altijd kunnen zijn voor een kind, ook als dat betekent dat je je eigen ego even opzij moet zetten, dat je je gekwetste gevoel even spiegelt en je afvraagt wat het kind op dit moment eigenlijk wil duidelijk maken? Daarom werken we niet alleen met de kinderen, maar gebruiken we al onze therapeutische kennis ook om zelf steeds sterker te worden, zodat we een nog sterkere eenheid kunnen worden. Vertrouwen, eenheid, liefde, dat is de basis van het leven.

Onze partners

Ook belangrijk om te weten: als begeleiders worden wij zelf ook begeleid. We volgen regelmatig intervisie. Ook werken we samen met een gedragswetenschapper, waarmee regelmatig overleg plaatsvindt. Maar vooral is het heel fijn dat wij binnen ons kleine team, bij een crisissituatie altijd even kunnen bellen met de gedragswetenschapper.

Kindercoach

Ook kindercoach Suzanne Dijkstra komt geregeld bij ons over de vloer, zij is eigenaresse van Sunnestriel. Suzanne is aangesloten bij BATC als paramedisch natuurgeneeskundig therapeut. Zij kan onze kinderen coachen, wij zelf zijn nooit verzorger én behandelaar tegelijk. Bovendien beschikt Suzanne over een breed netwerk van gespecialiseerde kindercoaches om naar door te verwijzen, mocht dat nodig zijn.

Een heel verhaal?

Dit is zo’n beetje ons verhaal. Een eigen verhaal, want we zijn eigenlijk niet te vergelijken met welke andere (klinische) setting dan ook. We zijn klein maar professioneel. Allround en toch gespecialiseerd in hechtingsproblematiek. Rustig en toch centraal gelegen in Friesland. Uiteraard zijn we ISO-gecertificeerd. En we hebben een contract met Sociaal Domein Fryslân, dus financiering kan plaatsvinden vanuit ZIN of PGB.

Kennismaken?

Ben je ouder, voogd of zit je in een wijkteam? Heb je nu of af en toe een plek nodig voor een kind dat wellicht bij ons zou passen? Bel of mail om te overleggen, en weet dat je van harte welkom bent om bij ons te komen kijken.

Ben je ondertussen zelf ook gecharmeerd geraakt van onze plek en onze visie? Op deze website vind je ook de informatie over cursussen en therapie waarmee je zelf je eigen basis kunt verstevigen. Kijk dan zeker even hier.

Bel of mail voor overleg of een afspraak: janette@athenahoeve.nl of 06-50 64 68 38 of 0512-356 597.