Kleinschalig wonen en diverse gezinshuizen

Jeugdopvang

Een liefdevolle plek voor kinderen en jongeren die in hun thuissituatie zijn vastgelopen

Athenahoeve werkt samen met gezinshuizen

Athenahoeve werkt samen met vijf kleinschalige unieke gezinshuizen. Wij zijn de hoofdaannemer, de aanvragen komen bij ons binnen. Vervolgens kijken we zorgvuldig bij welk gezinshuis het kind of de jongere het beste past en of er plek is. Daarna volgt een kennismaking en een intakegesprek met de gedragswetenschapper of GZ-psycholoog en wordt er een plan opgesteld.

Overzicht gezinshuizen

Klik op de naam van de gezinshuizen voor meer informatie.

Wij hebben nog zoveel liefde te geven. De jeugd heeft de toekomst en daar willen wij graag ons steentje aan bijdragen.

Mirthe en Joël wonen samen met hun dochter van 13, zoon van 8 en pasgeboren baby in het rustige, groene en gezellige dorp Broeksterwâld, dicht bij Dokkum. Hun gezinshuis biedt kinderen en jongeren t/m 18 jaar (met uitloop tot 23 jaar) die niet meer thuis kunnen wonen een liefdevol, veilig en warm thuis.

Mirthe en Joël bieden in een huiselijke sfeer een dagelijkse structuur en een gezonde leefstijl. Ze hebben feeling en ervaring met werken met complexe trauma’s, zoals hechtingsproblematiek en PTSS. Ook kinderen en jongeren met aan autisme verwante stoornissen en/of een licht verstandelijke beperking passen goed in dit gezinshuis. Door de kleinschaligheid kunnen ze als gezinshuisouders zorg op maat bieden en persoonlijke aandacht voor ieder kind waarborgen. Ze spreken hun talenten en vermogens aan. Zelf blijven ze zich ontwikkelen met intervisie, coaching en trainingen.

We bieden een veilige plek waar ieder kind met zijn of haar eigen persoonlijkheid en (eigen)wijsheid kan groeien.

Egbert en Martine hebben een kleinschalig gezinshuis in Buitenpost, waar ze wonen met hun eigen kinderen van 12, 10 en 9 jaar oud. Ze bieden op dit moment een warm thuis aan drie jonge kinderen. Ook is er een logeerplek met een vaste bezetting.

Kinderen komen hier in het ritme van het gezinsleven. Er wordt rekening gehouden met wat er voor ieder kind nodig is. Spel speelt een belangrijke rol in het huis. Het zorgt voor geruststelling, herkenning, structuur, veiligheid en voorspelbaarheid. Ook zijn de kinderen veel buiten. Er is in de tuin veel te ontdekken en te doen!

Martine heeft in verschillende instellingen met kinderen gewerkt en begeleiding in gezinnen geboden. Egbert heeft vanuit zijn werk als ambulant gezinstherapeut veel ervaring met gezinnen, waarbij complexe problematiek van ouders en/of kinderen aanwezig is.

Het is voor ons gezinshuis een streven dat een kind stevig met twee voeten op de grond zijn aandacht op zichzelf leert richten en in alle rust mag groeien. Ons gezinshuis draagt daarom de naam ‘Ierden’, wat ‘aarden’ betekent in het Fries.

Gezinshuis Ierden van Wybe en Tineke biedt drie kinderen een woonplek in een stabiele, rustig, warme en liefdevolle gezinssituatie. Kinderen mogen hier zijn wie ze zijn. Het gewone gezinsleven is het middel om een positieve gedragsverandering te bewerkstelligen.

Kleinschaligheid is de kracht van Ierden. In de gezellige ontspannen sfeer in het gezinshuis krijgt een kind de kans om zich te ontwikkelen. De familie van het kind heeft een onvervangbare plek in zijn of haar leven. Wybe en Tineke investeren daarom in een goede verstandhouding met de ouders/familie van het kind.

Het gezinsleven staat bij ons centraal. Betrokkenheid, aansluiting, autonomie en maatwerk zijn belangrijke kernwoorden.

Hiltje en Wietse wonen met hun vier kinderen en dieren op een rustig gelegen melkveeboerderij in het mooie dorp Langezwaag. Ze bieden een thuis voor drie kinderen van 0 tot 6 jaar en van 14 tot 18 jaar oud.

Kinderen met autisme, ADHD en een licht verstandelijke beperking zijn hier welkom. Ook weekendopvang is mogelijk. Kinderen die seksueel grensoverschrijdend, suïcidaal of agressief gedrag vertonen of drank-/drugsproblemen hebben, passen niet bij dit gezin.

Het gezinsleven staat bij ons centraal waarbij betrokkenheid, aansluiting, autonomie en maatwerk belangrijke kernwoorden zijn.

Het gezinshuis Sethhoeve ligt in het rustige en landelijke Rohel, waar gezinsouders Lianne en Haaije met hun drie kinderen wonen. Ze bieden een thuis aan drie kinderen en jongeren tot 21 jaar, die om verschillende redenen - tijdelijk of langdurig - niet meer thuis kunnen wonen.

Lianne en Haaije zijn beiden pedagogisch opgeleid en werken met een oplossingsgerichte methodiek. Samenwerking en verbinding met ouders vinden ze belangrijk. Met diverse partijen beoordelen ze wat voor het kind en voor de ouders de beste begeleiding is en wat daar voor nodig is.