Over ons

IEDEREEN HOORT ERBIJ

‘Systemisch werken zit in ons eigen systeem’

De Athenahoeve is opgericht door Janette van Buren met haar toenmalige partner onder de naam JaneJan. Onze visie was en is dat iedereen zichzelf en de ander gelukkig kan maken door onvoorwaardelijke liefde te geven. Dat is hard werken, want het vraagt dat je je eigen ego af en toe opzij zet en dat je vaak denkt aan het grote geheel. Maar als je het eenmaal voelt, geeft het zo’n enorm stevige basis, zoveel houvast, dat het alles waard is.

Meer over Janette

Ons team

Janette (eigenaresse) en Romana (gezinshuisouder) wonen bij de Athenahoeve. Klaske is onze gedragswetenschapper en behandelcoördinator, ze is altijd bereikbaar, ze adviseert en ondersteunt. Ze speelt een belangrijke rol in de bewaking van de zorgkwaliteit.

Daarnaast hebben we ons vaste team van begeleiders die hier ook lijken te wonen, zo vaak zijn ze hier. Sita is hier bijna dagelijks voor de schoonmaak, maar coacht en begeleidt ondertussen ook onze bewoners. Nynke is naast pedagogisch medewerker onze “kwaliteitsvrouw”. Eelke is pedagogisch medewerker met een goede dosis humor, hij is tevens teamleider en coördineert het Begeleid Wonen. Anita en Zoë zijn geliefde begeleidsters die beide van aanpakken weten. Bas, de broer van Romana, is een warme begeleider die veel huiselijkheid brengt. Johanna en Janet werken sinds een tijdje bij ons en zijn een super fijne aanwinst.

Onze plek

Onze plek, op een drie hectare groot stuk land met bos, water en prachtige oude bomen, ligt aan de rand van het dorp Oudega in Smallingerland. Leeuwarden, Heerenveen en Drachten zijn dichtbij, maar we wonen hier wel heerlijk rustig, terwijl we ook écht bij het dorp horen. Athenahoeve is gevestigd in de oorspronkelijke boerderij. Waar vroeger de schuur stond is nu een workshopruimte met panoramaterras en drie appartementen. En de nieuwste verbouwing was de paardenstal waar we vanuit het keukenraam contact mee hebben.

Meer foto’s

Onze dieren

Onze dieren maken het thuisgevoel compleet. Ze bieden afleiding, geven liefde (onvoorwaardelijk!) en zijn het perfecte excuus om lekker even naar buiten te lopen en de natuur haar rustgevende werk te laten doen. Alle kinderen en alle bewoners van deze plek varen er wel bij. De twee Arabische pony’s, Lucy en Reina en fjord Twilight zijn eigenlijk ook lid van ons team, omdat ze worden ingezet bij paardenhulpverlening. De kippen scharrelen gezellig rond op een eigen eiland en geven heerlijke eieren. Eefje, de hond, deelt sinds kort haar territorium met twee jonge honden Kayo en Fendy.  Poezen Ina, Fee en Harry vormen het levende bewijs dat je je eigen ruimte kunt claimen en toch aanhankelijk kunt zijn.

Foto’s van onze dieren

Onze visie

Onze visie vind je terug op deze hele website, als het goed is! Onvoorwaardelijke liefde, respect voor de natuur, ruimte voor jezelf, zelfvertrouwen, innerlijke rust. Een plek om jezelf te zijn en indien nodig, je basis te hervinden. Geen toverwoorden maar gewoon onze normen in de praktijk gebracht. Wat overal in terugkomt, is het systemisch werken. Dat houdt in dat we niet alleen naar jouw rol kijken, maar ook naar je omgeving. Als jij groeit, is het belangrijk dat je omgeving ook groeit. Dat iedereen oude patronen of misschien oordelen loslaat. Als het kan, proberen we dus bij onze jongeren, de ouders in het geheel te betrekken en ook hen te ondersteunen. Soms in een gezamenlijke sessie, of juist in een afzonderlijk traject en eigenlijk altijd als ondertoon in het informele contact met ouders en hulpverlener. Het systemisch werken zit eigenlijk ook in ons systeem, we kunnen niet anders.

Onze garantie

Ook die hebben we. Bijvoorbeeld in de vorm van een eigen klachtenregeling, een extern vertrouwenspersoon en een ISO9001 certificering via het Keurmerkinstituut. Maar bovenal de garantie dat wij er alles aan doen om als team continu te verbeteren, zodat we alles wat we leren, kunnen gebruiken om er beter van te worden. Als professional, als mens en als ouder. Daar staan we voor, onvoorwaardelijk in onze liefde.