Paardenhulpverlening

VOOR ALS GEEN ANDERE THERAPIE WERKT:

‘Paarden helpen de functie van het gedrag en lichamelijke signalen te onderzoeken’

Niet praten, maar dóen en voelen…

Ik ben Silke van Galop op Maat en samen met mijn paarden verzorg ik de therapie met paarden. De jongeren van Athenahoeve zijn welkom deze therapie bij mij te volgen. Therapie met paarden is geschikt voor kinderen, jongeren en volwassen die in het dagelijks leven gemakkelijk overvraagd en overprikkeld worden en als “praat hulpverlening” onvoldoende effect heeft.

Door tijdens de sessies bij de paarden te zijn, worden we onderdeel van de kudde. Paarden zijn kuddedieren en stemmen zich af op hun omgeving. Om te overleven, voelen en zien paarden de kleinste signalen die anderen uitzenden. Ook gevoelens in ons onderbewuste worden door de paarden opgemerkt. Zij reageren hierop door middel van lichaamstaal. Zonder oordeel laten zij ons zien wat ze voelen bij ons gedrag of bij onze houding.

Dit maakt dat we onszelf kunnen zijn bij de paarden en we een nieuwe kant van onszelf ontdekken of laten zien. Ook onze lichamelijke kwaaltjes kunnen door de paarden worden opgevangen. Paarden helpen de functie van het gedrag en/of de lichamelijke signalen te onderzoeken. Het effectieve hiervan is dat wanneer wij onze eigen gedachten, emoties, lichamelijke signalen of gedragingen (h)erkennen, er een gedragsverandering bij het paard plaatsvindt.

Zelf ben ik al van jongs af aan verbonden met paarden. De rust en het vertrouwen dat ik ervaar wanneer ik met paarden ben, gun ik anderen ook. Ik heb mij hier verder in verdiept en heb na mijn studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening de Post HBO opleiding Paard en hulpverlening gevolgd aan de NHL. Ook heb ik onderzoek gedaan naar het effect van paardenhulpverlening/therapie met paarden en heb ik mijn scriptie “Paard en Hulpverlener als Gentle Teachers” hierover geschreven. Ik ben aangesloten bij de SKJ.
Verbinding en veiligheid staan centraal tijdens de sessie. Ik heb ervaren dat er zelfs in erg complexe situaties veiligheid ontstaat. Waardoor mensen zich over kunnen geven en op adem kunnen komen. Graag werk ik samen met ouders, begeleiding en andere betrokken psychologen of orthopedagogen.

Ben je nieuwsgierig geworden?

Wil je weten of paardenhulpverlening iets is voor jou, voor je kind of voor degene voor wie je zorg draagt? Bel of mail vrijblijvend voor (collegiaal) overleg.

Overleggen? Bel 06 50 64 68 38 of mail naar janette@athenahoeve.nl