Werkwijze

WERKWIJZE EN VISIE ATHENAHOEVE

‘Liefdevol contact van mens tot mens’

Heb jij het gevoel dat je thuis wilt komen bij de Athenahoeve, dan kun je als jongere jezelf aanmelden. Ben je ouder of voogd en zie je kans voor jouw kind om hier bij ons te helen en groeien, laat het ons dan weten. Jongeren die stil, teruggetrokken, heel druk of licht autistisch zijn, komen hier meestal weer tot bloei. Bij elke aanvraag geldt: past iemand bij de huidige groep? We hebben daarom altijd eerst een kennismakingsgesprek, hier op de boerderij, of bij een van onze externe gezinslocaties.

Bij de Athenahoeve kom je thuis
Je bent welkom zoals  je bent
Met alles wat er in jou huist

Janette en Eelke zijn de eerste mensen met wie je kennismaakt. Na de kennismaking bespreken zij het nodige met de gedragswetenschapper. Voelt het voor iedereen goed en is er een match? Dan is de volgende stap een intake met de gedragswetenschapper en de persoonlijke begeleider. We maken dan een kamer klaar en zorgen ervoor dat het alvast een beetje gezellig oogt. Ben je eenmaal verhuisd, kan kunnen we altijd nog samen kijken naar de inrichting van je plek. Dit wordt immers JOUW plek!

Ontwikkelingsplan

Binnen 6-8 weken schrijven we samen met jou een ontwikkelingsplan. Hierin staan doelen en jouw persoonlijke ontwikkelingsvraag. Elk half jaar bekijken we dat ontwikkelingsplan en evalueren we het met jouw betrokken netwerk, eventueel ook met gemeente en gedragswetenschapper.

Elk mens is uniek en elke vorm van therapeutisch wonen ziet er dus ook anders uit. De een is bezig met traumaverwerking met behulp van een therapie, een ander volgt dagbesteding en werkt aan zelfstandigheid, zelf boodschappen doen en op tijd op het werk komen op werk. Iedereen heeft zijn/haar eigen doelen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij grenzen leert stellen binnen jouw sociale netwerk.
Bij elk leerdoel hebben we hier begeleiders die je daar goed bij kunnen ondersteunen.

Passende afspraken

Met iedereen maken we persoonlijke afspraken die passend zijn voor zijn/haar traject en ontwikkeling. Dat doen we dus echt ‘op maat’. Voor de een kan het belangrijk zijn afspraken te maken over bezoek, voor de ander is het goed om afspraken te maken over uitgaan, financiën en dagbesteding. Voor iedereen geldt dat we vanuit Athenahoeve het contact met het netwerk goed onderhouden (zoals het contact met ouders).

Geen wachtlijst; wel contactlijst

Elke aanvraag wordt afgewogen. We maken altijd een aantekening van iemand die een plek zoekt.
Zitten we al vol, dan kan er soms toch onverwacht weer ruimte vrijkomen en is het fijn als we zelf kunnen terugbellen dat we tóch plek hebben.

De Athenahoeve is zelf kleinschalig, maar is wel de motor achter nog vier kleinschalige gezinshuizen, gelegen in omgeving Friesland. Komt er een aanvraag binnen, dan kijken we ook altijd of daar misschien een passende plek is.

Financiering

De Athenahoeve is sinds 2017 ISO-gecertificeerd en draagt het Keurmerk ISO9001 via het Keurmerkinstituut. Financiering kan plaatsvinden vanuit PGB.

Voorwaarden

Nieuwe bewoners moeten hier passen. Dat betekent net als bij de jeugdopvang dat we geen mensen toelaten die problemen hebben die druggerelateerd zijn of te maken hebben met extreme agressie of seksueel overschrijdend gedrag. Jongeren met extreme agressie, drugsgebruik of seksueel overschrijdend gedrag zijn bij ons niet op het goede adres. Die nemen we dan ook niet op. Uiteraard houden wij ons ook aan de regels. Zo hebben wij voor al onze bewoners een eigen klachtenregeling en een eigen vertrouwenspersoon.